Taxonomie

Broessers

Broessers is een verzamelnaam voor bladetende grondkruipers. Met hun facetogen zien ze het bos in al haar gedaantes. In hun halfzachte schild dat hun rug bedekt, zit één paar vleugels. Deze vleugels stelt hen in staat om de vlucht te nemen naar fantasierijke hoogten. Met hun kleverige pootjes hechten ze zich gemakkelijk aan elke bosachtige structuur. Broessers typeren zich met hun harde kaken, daarom worden ze ook wel ‘doorbijters’ genoemd. De voelsprieten op hun kop nemen emoties van andere soorten heel snel waar. Broessers worden vaak gespot met andere soorten op hun rug en worden gekenmerkt door hun zeer zachtaardige, hulpvaardige en solidaire aard. Broessers zijn echte groepsdieren, al kan je ze af en toe ook alleen tegenkomen. Toch is de groep hun sterkte en de plek waar ze altijd naar terugkeren.

Er bestaan heel wat ondersoorten:

Carl Schotsaert is de oersoort onder de Broessers. Hij werd voor het eerst ontdekt in lang vervlogen tijden. Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk hoe oud Broessers kunnen worden maar er wordt vermoed dat deze soort al geruime tijd op eieren zit te broeden. Sinds zijn ontdekking, vinden onderzoekers als bij wonder steeds meer (onder)soorten. Kenners noemen deze soort vaak de nulsoort, maar laat je niet misleiden, in dit geval wijst het getal nul op de idee dat alle andere Broessers ontsproten zijn uit het bloed, zweet en tranen van Carl. Deze soort kenmerkt zich door grote poten die zich makkelijk vastzetten in de aarde, soms duwen ze ganse groepen Broessers vooruit in slechte (weers)omstandigheden. Ze bouwen de grootste nesten en lijken met het ouder worden steeds meer de verkennende rol op te nemen. Soms zie je ze dagenlang niet en vind je ze op de dool, alsof ze verdwaald zijn. Ze lijken dan te dromen of in gedachten verzonken, verstard op een gevallen blad of onder een eenzame steen, maar ze komen altijd terug, sterker dan tevoren.

Carl woont in Zwalm. Hij houdt van theater, muziek en tuinieren. Hij is de trotse eigenaar van een hond. Hij heeft ook een vrouw en twee kinderen, al is hij daar niet de eigenaar van. In zijn studententijd behaalde hij een Bachelor in het kleuteronderwijs en Creatieve Therapie. Carl werkt als zorgcoördinator in GBS Herzele.

Jonas van den Bossche is ook een oerbroesser. Kenmerkend bij deze soort is de harde kop. Ze worden vaak kopstotend- en rammend opgemerkt in een geschil met andere rassen, maar evengoed ook tegen andere Broessoorten. Het zijn de vechtersbazen onder de Broessers en lijken wel nooit op te geven. Geen opdracht is ze te zwaar. Altijd in de voorhoede klaar om zichzelf ten volle in de, soms maar niet altijd, figuurlijke strijd te werpen. Hun koppige aard maakt van deze soort tegelijk de meest veelzijdige, doeltreffende en betrouwbare onder de Broessoorten. Bij de ontdekking van een nest, is deze soort de meest opvallende. Ze zijn recht-door-zee en zijn één van de enige soorten die lawaai maken.

Jonas woont in Sint-Lievens-Houtem en hij houdt zich graag bezig met muziek en sport. Hij heeft twee kinderen en een vrouw, daar zijn noch Carl als hijzelf de eigenaar van. Jonas is Bachelor in de lichamelijke opvoeding, heeft een diploma Hoger Redder en alle zwemdiplomas’s die je kan maar bedenken, zelfs die van 25 meter! Hij werkt als leerkracht lichamelijke opvoeding in het Crombeen te Gent.

Daan Deweerdt is een ietwat andere ondersoort maar behoort ook tot de kernsoorten die aan de basis ligt van alle Broessoorten. Hij typeert zich door zijn derde voelspriet. Men vermoedt ook dat de haren op zijn poten van chemosensorische aard zijn en dat hij daarmee de kleinste trillingen, geuren en structuren kan lezen en interpreteren. Hij draagt soms tot wel 15 keer zijn eigen gewicht aan haveloze soortgenoten en wordt gekenmerkt door een toch wel ongeëvenaarde emotionele intelligentie. Verder vindt hij het fantastisch om zich eens goed te brandnetelen en af en toe zijn poten eens te stoten. Deze soort draagt daarom vaak meerdere littekens. Toch weerhoudt dit hem er niet van om met de groep mee te wroeten in de aarde, te klimmen in de hoogste bomen en de warmste nesten te bouwen. Want voor de groep, daar heeft hij alles voor over.

Daan woont in Sint-Goriks-Oudenhove en werkt in Sint-Lodewijk als teamcoach in de zorg. Hij heeft een Bachelor in de Orthopedagogie en een diploma als leerkracht. Hij houdt van muziek, basketbal, zijn vrouw en zijn drie magistrale kinderen.

Fien De Winne is een Broessoort van de vrouwelijke aard. Het is bekend dat deze soort het foerageren en bereiden van voedsel voor haar rekening neemt. De zorg voor de allerkleinste Broessers, nog voor zij zelf op pad gaan, is één van haar kerntaken. De allersterkste Broessoorten leggen daar de basis voor hun overlevingstechnieken en de verdere verfijning van hun zeer gevarieerde kwaliteiten. Deze soort is meestal te herkennen aan de zachte haartjes op hun halfzachte schild en bevinden zich veelal in het centrum van de groep. Wetenschappers denken dat andere Broessers de geur van deze soort van kilometers ver kunnen ruiken, om zo de weg terug te vinden naar het nest. Daarom wordt deze soort ook wel de ‘Broeskloek’ genoemd.

Fien woont in Velzeke met haar drie mannen, waarvan er twee gelukkig haar kinderen zijn. Ze houdt van koken, haar familie en vrienden. Fien heeft een Bachelor Lager Onderwijs en een BaNaBa Zorg. Ze werkt als zorgcoördinator in GBS Herzele.

Jeroen De Paepe is een merkwaardige Broessoort. Hij scheidde zich in den beginne al af van de andere soorten met enkele specifieke kenmerken. Deze soort heeft nl. een grotere kop dan alle andere beschreven soorten. Men denkt dat hij met zijn grote hoofd signalen kan uitsturen waarmee hij de groep richting geeft. Zijn ietwat grotere gestalte en sterke poten doen vermoeden dat hij veel werkt in steun en letterlijk en figuurlijk zijn ‘schouders’ onder vele werkzaamheden zet, om groepsdoelen te bereiken. Hij is zeker en vast niet vies van grenzen verleggen en vindt het soms ook wel fijn om mee op pad te gaan met de andere soorten. Hij stelt zich altijd ten dienste van de ander. Hij is niet zo makkelijk te vinden als de andere soorten. Hij verschuilt zich onder de bladeren en soms zelfs onder de grond. Vermoedelijk heeft hij veel rust en schaduw nodig om zijn grote hoofd de nodige rust te geven en plannen te beramen.

Jeroen zou wel eens de oudste kunnen zijn onder de beschreven soorten. Hij woont in Zottegem met zijn vrouw en drie kinderen. Jeroen is Handelsingenieur van opleiding en werkt als IT’er voor een bedrijf in de architectenwereld. Zijn hobby’s zijn lezen en sporten.

Kim De Taeye werd pas recent ontdekt door onderzoekers, maar zou ook mee aan de basis liggen van de ontwikkeling van de Broessoort. De eerste onderzoeksresultaten en observaties geven aan dat deze soort alleskunners zijn. Zowel voorop in verkenning en strijd als in het nest om te zorgen voor de groep. Haar fijnmotorische vaardigheden vallen op en leveren haar de titel van ‘Knutselbroesser’ op. We zien haar vaak bezig om andere Broessers het knutselen en creëren eigen te maken. Maar deze Broesser mogen we niet verengen tot louter een knutsel- en prutsvaardige soort. Ze leert heel snel, meer en meer zien we haar taken overnemen van andere soortgenoten. Ze zijn ze actief op meerdere terreinen en vormen een belangrijke schakel in de overlevingskansen van de Broessers.

Kim woont in Asper (of all places), is graduaat Logopedie en werkt als logopediste in het buitengewoon lager- en kleuteronderwijs. Ze is mama van twee kindjes en vriendin van haar vriend. Ze houdt van de natuur verkennen (uiteraard), lezen, wandelen en reizen.

Wil je ook vrijwilliger worden?